Piatok, 28. júl, 2017 | Meniny má Krištof
Pridajte si svoje mesto
VIANOCE V SLOVENSKEJ KUCHYNI PODĽA MARTINA SYNAKA A PETRA MÁRTONA

Recepty podľa propagátora tatranskej gastronómie

Chute Slovákov sú rozmanité a rôzna je aj príprava a konzumácia vianočných jedál. Okrem rybárov máloktorí jedávajú pravidelne ryby v priebehu roka. Na Vianoce však najmä vyprážaný kapor či pečený pstruh nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. (Zdroj: Martin Gaal)

LIPTOV. V predvianočnom období najrôznejšie médiá uverejňujú stovky zaujímavých receptov. Príprava jedál podľa nich by mala prispieť k vianočnej pohode. Nie všetky recepty sú jednoduché. Mnohých milovníkov dobrého jedlá odrádza zložitý recept, iných zasa exotické ingrediencie, ktoré nie vždy nájdeme v regáloch obchodných reťazcoch

Spisovateľ Štefan Packa, bývalý hotelier a propagátor tatranskej gastronómie, pre vás pripravili recepty jedál, v ktorých sa snúbi klasická slovenská kuchyňa s módnymi trendmi svetovej gastronómie a naviac – potraviny na ich prípravu si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek obchode. Veríme, že vianočné pochúťky budú vám i vašim blízkym chutiť.

„Pripravovali sme ich v Liptovskom Mikuláši, ktorý je významným strediskom cestovného ruchu na Slovensku a vstupnou bránou do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku – Jasnej,“ povedal Š. Packa.

Historické mesto preslávili nielen športovci – olympionici či naši národní buditelia, ale v povedomí Slovákov je zafixované aj ako mesto, v ktorom súdili a popravili legendárneho Jánošíka. Jeho meno nesie aj hotel, ktorý už desiatky rokov poskytuje svoje stravovacie i doplnkové služby na vynikajúcej úrovni.

Domáci i zahraniční návštevníci oceňujú kreatívne nápady tamojších majstrov kuchárov i cukrárok. Jedlá pre vás pripravili Martin Synak a Peter Márton, fotografoval Martin Gaal.

Pstruha si vyfiletujeme, odstránime z filety kosti a zvyšok mäsa z kostry pooberáme. Do obratého mäsa pridáme polovicu smotany, vajíčka, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme. Filety z potočného pstruha osolíme a okoreníme. Nanesieme na filety hrubšiu vrstvu rozmixovanej zmesi a preložíme suši riasou. Do stredu vložíme filetu z pstruha lososovitého a spojíme do rolky. Rolku zabalíme do fólie tak, aby sa do nej nedostala voda a varíme vo vodnom kúpeli asi 35 min. Necháme vy-chladnúť a môžeme krájať. Hráškové pyré: Sterilizovaný hrášok vložíme do zvyšku smotany, privedieme do varu a podľa chuti dosolíme. Zmes rozmixujeme a môžeme podávať. Pyré zo sladkých zemiakov: Sladké zemiaky oškrabeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do vody. Uvaríme do mäkka, podľa chuti osolíme, prepasírujeme cez jemné sitko a môžeme podávať.

Hlavy, očistenú zeleninu a koreniny zalejeme asi 3 litrami studenej vody a fľaškou bieleho vína. Pridáme soľ a varíme na miernom ohni 45 min. Vývar scedíme cez jemné sito a dáme bokom. Z očistenej, najemno nakrájanej cibule si spravíme na masle základ, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu z vývaru. Restujeme do zlatista. Zalejeme vývarom a varíme, až kým nebude zelenina úplne mäkká. Na konci pridáme na zjemnenie smotanu, chvíľku povaríme a odstavíme. Do hotovej polievky vložíme na záver pooberané mäso 2 hláv vrátane jazyka (kapor je jednou z mála rýb, z ktorých sa dá jazyk konzumovať).

Kačacie stehná si osolíme a okoreníme, vložíme do oleja a asi 3 hodiny pečieme v rúre na 90 °C (treba skúšať, či sú mäkké). Stehná vyberieme a odložíme bokom. Bravčovú slaninu si nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Do rozpraženej slaniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme do zlatista. Do základu pridáme krúpy a hrach (ktoré sme mali namočené vo vode už deň vopred), varíme do mäkka, dochutíme soľou a korením. Pripravenú zmes vylejeme na pekáč, vložíme do nej kačacie stehná, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 40 minút na 200 °C. Stehná pustia šťavu do krúpkovej zmesi. Stehná sa opäť vyberú a ukladajú sa navrch.


  1. Štyri dediny žiadajú svetelnú križovatku 909
  2. Ruža prehrala smolným gólom, pod Čebraťom bude tuhý boj 819
  3. Hlavu operujú bez toho, aby museli otvoriť lebku 383
  4. Stredoškolský internát čaká kompletná oprava 111
  5. Pri Martinčeku plánuje operátor vysoký vysielač 72
  6. V Ľubochnianskej doline sa zranil lesný robotník 56
  7. Pod Mont Blancom spadol bývalý černovský kňaz 31
  8. Nákladný vlak zrazil muža 22
  9. Pod hradom Likava finále nečakane bez domácich 20
  10. Diaľničiari vypísali súťaž na rýchlostnú cestu pri Ružomberku 20

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Štyri dediny žiadajú svetelnú križovatku

Obyvatelia troch dolnoliptovských dedín majú problémy s výjazdom na hlavnú cestu. Premávka je taká prehustená, že sa so žiadosťou o pomoc obrátili aj na ministerstvo. Nepochodili.

Ruža prehrala smolným gólom, pod Čebraťom bude tuhý boj

V Liverpoole hrala Ruža veľmi dlho vyrovnaný zápas. Po smolnom góle budú mať v odvete oba celky stále o čo hrať.

Hlavu operujú bez toho, aby museli otvoriť lebku

Operácie hlavy sú vďaka modernému navigačnému systému bezpečnejšie a šetrnejšie.

Stredoškolský internát čaká kompletná oprava

Žilinská župa investuje do opravy internátov v kraji viac ako tri milióny eur. Medzi tými, ktoré čaká úplná rekonštrukcia, je aj ružomberský internát.

Pri Martinčeku plánuje operátor vysoký vysielač

Domáci sa obávajú škodlivosti vysielača aj toho, že 40-metrov vysoký stožiar pokazí pohľad na obec.

Blízke regióny

Národný park po slovensky. Najskôr asfalt, potom kola a hamburgery

Do Gaderskej doliny prúdi čoraz viac turistov. Zdá sa, že podnikavci chcú pre nich postaviť bufet v treťom pásme ochrany národného parku.

V Žiline sa na šesť dní zastaví unikátny Légiovlak

Posádka vlaku bude návštevníkov sprevádzať v dobových uniformách.

Podchod pri Tulipe sa zazelenal, aktivisti premaľovali čarbanice

​​​​​​​Skupinka mladých aktivistov skultúrnila frekventovaný podchod popod martinskú železničnú trať. Grafitmi zničené steny sú hneď krajšie.

Škaredú zastávku si príroda skrášlila sama

​​​​​​​Ošarpaný autobusový prístrešok pri martinskej sokolovni by potreboval súrnu výmenu. Raritou však je, že má zelenú strechu.

Kráska z Valče presadla na silnejšiu motorku

Talentovaná moto-krosárka Silvia Koričárová z Valče je po dvoch kolách pohára Slovenskej motocyklovej federácie na priebežnom treťom mieste.

Všetky správy

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

Celá výpoveď Marka Dalíka: Výboh vystupoval ako najbližší Ficov človek

Denník SME zverejňuje nahrávku celej výpovede lobistu Marka Dalíka o kauze Pandur. Za hlavného aktéra v nej označil Miroslava Výboha.

Sagan fanúšikom: Uvidíme sa v Krakove

Petra Sagana čakajú prvé preteky po Tour de France. Do Poľska ho prídu povzbudiť stovky slovenských fanúšikov.

Vedci ukázali, aké majú ľudia nezvyčajné sexuálne túžby

Štúdia naznačila, že rozdiel medzi mužmi a ženami nie je veľký.

Július Barczi, 32 rokov, Rožňava, práca: riaditeľ múzea Betliar a hradu Krásna Hôrka

Betliar je miesto, kde ožívajú časy Andrássyovcov. Vládne tu zmes nostalgie a sentimentu

Kam vyraziť