Sobota, 22. júl, 2017 | Meniny má Magdaléna
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.


  1. Univerzita sa od kotlebovcov dištancovala 2 534
  2. Budúcnosť nevyužívanej školičky je zatiaľ nejasná 324
  3. Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov 274
  4. V dedine sa pre Strečno nedá prejsť cez cestu Foto 144
  5. Ruža vyhrala v Bergene, o týždeň nastúpi Evertonu 97
  6. Cestu pod Strečnom zrejme otvoria skôr ako koncom júla 36
  7. Farníci maľovali 16
  8. Obec rozkopali plynári 13
  9. Po dvoch zostupoch je Černová nazad v jednotke 9
  10. Pre uzáveru pod hradom posilnili vlaky 8

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Univerzita sa od kotlebovcov dištancovala

Medzi časopismi vystavenými v ružomberskej univerzitnej knižnici sa objavilo periodikum Naše Slovensko, ktoré vydáva strana Mariána Kotlebu.

Budúcnosť nevyužívanej školičky je zatiaľ nejasná

V centre Ružomberka chátra mestská budova. Kedysi sa v nej vzdelávali nadané deti, potom v nej malo byť klientske centrum. Dnes je prázdna a možno ju mesto nechá zbúrať.

Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov

Niektorí pacienti sa sťažujú, že strava v nemocniciach nemá nič spoločné so zdravou výživou. Prekáža im najmä biele pečivo, ale aj zastaralé receptúry prípravy jedál. Sú ale aj takí, ktorí majú dobré skúsenosti a myslia si, že nemocničná strava je chutná. Urobili sme medzi ľuďmi anketu a pýtali sme sa, aké majú skúsenosti. Na druhej strane sme oslovili aj dve liptovské nemocnice, aby sme sa dozvedeli, ako zdravotníci jedlo skutočne pripravujú.

V dedine sa pre Strečno nedá prejsť cez cestu

Dolnokubínski policajti nepustia smerom na Terchovú žiadny kamión. Ich žilinskí kolegovia sú k zákazu prejazdu nákladných áut nad 7,5 tony benevolentnejší. Čo to spôsobuje?

Ruža vyhrala v Bergene, o týždeň nastúpi Evertonu

MFK Ružomberok vyhral na pôde SK Brann a zabezpečil si postup do 3. predkola, kde sa stretne s Evertonom.

Blízke regióny

Opustený hotel má po rokoch nového majiteľa

V príjemnom lesnom prostredí medzi Kráľovou Lehotou a Hybami pustne kedysi vychýrený hotel. Nedávno ho kúpila súkromná firma.

FOTO: Donovaly otvárajú detský park, ktorý na Slovensku nemá obdobu

Počas leta sú Donovaly "hlavným mestom detí".

Nízkotatranské lesy miznú

Národný park Nízke Tatry na budúci rok oslavuje 40 rokov existencie. Pri pohľade na jeho obnažené svahy a závery dolín je na mieste otázka, či ešte bude čo ochraňovať.

Vodiči pozor- panelovku medzi Diviakmi a Mošovcami úplne zatvoria

​​​​​​​Analýzy vzoriek starého betónu z panelovky ukázali, že podložie pod cestou musia stavbári ešte viac prehĺbiť. To bude mať za následok úplnú uzáveru trasy medzi dvomi obcami.

K. Kaliský: „Ničenie lesov národného parku pokračuje šialenou rýchlosťou.“

Karol Kaliský, ekológ, lesník, úspešný filmár a fotograf prírody, po ukončení štúdia lesníctva vo Zvolene dva roky pôsobil ako účastník projektu na záchranu tatranského kamzíka, ďalších päť rokov robil na Správe TANAP-u.

Všetky správy

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Líder OĽaNO Igor Matovič pre SME hovorí, že sa mu stalo niečo závažné. Počas obdobia v ústraní rozmýšľa o svojej politickej budúcnosti.

Šariš a Zemplín zasiahla ďalšia supercela, obce hlásia škody

Miestami až extrémne zrážky zasiahli okresy od Bardejova až po Sninu.

Tínedžeri sa posmievali topiacemu sa mužovi, nechali ho zomrieť

Hovorkyňa polície uviedla, že ani pri vypočúvaní neprejavili žiadnu ľútosť.

Odhalili záhadu supersilného betónu starovekých Rimanov

Náš betón sa časom drobí, ten z antiky sa stáva pevnejším. Vedci zistili, ako to je možné.

Devätnástu etapu vyhral Boasson Hagen, pelotón finišoval s veľkou stratou

Z triumfu sa radoval jazdec z úniku. Pelotón prišiel do cieľa s viac ako 12-minútovou stratou.

Kam vyraziť