Utorok, 17. október, 2017 | Meniny má Hedviga
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.


  1. Máte v záhrade elektrický stĺp? Ak k nemu nepustíte energetikov, riskujete súd 2 396
  2. Obaja účastníci trojky bodovali naplno 209
  3. Na dne je Biely Potok s Liptovskou Osadou 183
  4. Na zápas prišli iba šiesti hostia 132
  5. Voľby do VÚC 2017 Ružomberok: Zoznam kandidátov na poslancov 64
  6. V Komjatnej odstavia elektrinu 18
  7. V malej obci sa neboja veľkých investícií 18
  8. Opravujú most ponad Váh aj diaľnicu 17
  9. Po repre pauze doma remizovali 13
  10. Most cez Váh je pre obec stále len veľkým snom 12

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Máte v záhrade elektrický stĺp? Ak k nemu nepustíte energetikov, riskujete súd

Každý chce mať elektrinu k dispozícii 24 hodín denne doma, v práci aj na chalupe. Kým sú stĺpy a transformátor u suseda v záhrade, všetko je v poriadku. Ak ich máte na pozemku vy, možno rozmýšľate, že by ich elektrikári mohli dať inde.

Obaja účastníci trojky bodovali naplno

Príjemná jesenná nedeľa priniesla zaujímavé na ihriskách výsledky.

Na dne je Biely Potok s Liptovskou Osadou

Tretia trieda pokračovala ďalším jesenným kolom.

Na zápas prišli iba šiesti hostia

Černová a Švošov triumfovali jasným spôsobom

Voľby do VÚC 2017 Ružomberok: Zoznam kandidátov na poslancov

Do župy kandiduje 29 záujemcov o post poslanca. Krúžkovať budeme piatich.

Blízke regióny

Krásnu Sučianku si ľudia zvolili za Fotomodelku Európy, gratuloval aj Golonka

​​​​​​​Finále súťaže Fotomodelka Európy už pozná svoje víťazky. Stala sa ňou Petra Marušková zo Žarnovice, no divákov najviac zaujala nežná blondínka z Turca.

Na cesty vyrazilo tridsať modrých autobusov. Po prvýkrát aj nízkopodlažné

V dodávke sú aj predlžené autobusy. Po prvýkrát budú v interiéri vozidiel informačné tabule s reálnym časom príchodu na zastávku.

Otrasný prípad z Kysúc. V garáži našli dve nehybné telá

Muža a ženu našli v garáži v Kysuckom Novom Meste. Sedeli v aute bez známok života.

Volanie o pomoc v nemocnici nepomohlo, žena porodila na WC

Mamička porodila na toaletách v žilinskej nemocnici. Nepomohlo ani kričanie o pomoc.

Opitý nabúral a ohrozil tehotnú ženu

Opitý vodič nabúral do novej Škody Fabia a v druhom aute ohrozil tehotnú ženu.

Všetky správy

Nová atrakcia v Tatrách priniesla kolaps v doprave

Chodník v korunách stromov cez víkend? Pripravte sa na kilometrové kolóny.

Autorka filmu o pôrodoch na Slovensku: Chodia za nami ženy a plačú

Nedôstojné. Také sú u nás podmienky pre budúce rodičky podľa režisérky Zuzany Límovej.

Lidl provokuje plagátmi, svoje výrobky porovnáva so značkovými

Všetky výrobky Lidl majú podľa porovnania nižšiu cenu, kvalitu nehodnotí.

Prieskum Focus: KDH by boli späť v parlamente, SNS ďalej klesá

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum v dňoch 4. do 11 októbra 2017.

Bývalá opatrovateľka: Bol to prázdny život, nedalo sa to vydržať

Agentúry zneužívajú vodičov aj opatrovateľky, tvrdí bývalá opatrovateľka v Rakúsku Angelika Horňáková.

Kam vyraziť