Štvrtok, 24. august, 2017 | Meniny má Bartolomej
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.


  1. Na moste sa zabývali pavúky a špina 486
  2. Na spojnicu medzi Pohroním a Liptovom nemajú peniaze 133
  3. Vodopád uprostred dediny patrí medzi najkrajšie na Slovensku Foto 91
  4. Hrboltová dala Komjatnej desať gólov 59
  5. Nosák je v úvode sezóny na neudržanie 52
  6. Lanovka na Malino Brdo funguje už pol storočie 26
  7. Cez víkend by nás mal potrápiť výdatný dážď 14
  8. Erik Baláž: Rieka vďaka dotovanej energii zomiera 13
  9. Ruža začala prípravu 11
  10. Gerec otvoril účet duelu proti bývalému klubu 8

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Na moste sa zabývali pavúky a špina

Vďaka osvetleniu púta peší most ponad Váh pri železničnej stanici pozornosť okoloidúcich.

Na spojnicu medzi Pohroním a Liptovom nemajú peniaze

Cesta z Liptova na Donovaly má vyjazdené koľaje a úzku krajnicu, ktorá sa rozpadáva. Správca frekventovaný úsek opraviť neplánuje.

Vodopád uprostred dediny patrí medzi najkrajšie na Slovensku

Lúčanský vodopád na Liptove bol vyhlásený za Národnú pamiatku.

Hrboltová dala Komjatnej desať gólov

Dovedna 38 gólov prinieslo 3. kolo druhej najvyššej oblastnej súťaže. Desať dala doma Hrboltová Komjatnej a pokračuje v parádnom úvode. Po prvých zápasoch sú naďalej stopercentní aj v Iľanove, Liptovskej Lúžnej, Beňadikovej a Liptovskom Jáne. Na opačnom konci tabuľky sa nachádzajú bez bodu Svätý Kríž a Prosiek.

Nosák je v úvode sezóny na neudržanie

Futbalisti OFK Liptovská Lúžna mali po úvodných dvoch kolách v II. triede na svojom konte šesť bodov a aktívne skóre 8:2, z toho o sedem nástrelov sa postaral jeden hráč Tomáš Nosák.

Blízke regióny

Totožnosť utopeného mladého muža už zistili, ide o 17 - ročného Dominika

Mladík pochádza z okresu Brezno, s kamarátmi mal byť na chate v tejto lokalite.

Mladý muž z Banskej Bystrice spôsobil nehodu, pri ktorej uhorel jeho spolujazdec

Nehoda je v štádiu vyšetrovania, v  prípade usmrteného spolujazdca bola nariadená súdna pitva.

Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané

Chamkova stodola, pravdepodobne najfotografovanejšia drevená stavba Horehronia, je podľa odborníka v značne narušenom stave.

Do Kláštora príde legendárna kapela Boney M

V Kláštore pod Znievom sú v plnom prúde prípravy na 3. ročník Kláštorského jarmoku, ktorý sa uskutoční 2. septembra v Kláštore pod Znievom.

Stal sa nohami svojho syna

Vojtech Benko: Keď sme s Lukim spolu, nepoznáme bariéry.

Všetky správy

Mnohí členovia SNS chcú odísť z vlády, povedal Danko. Fico chystal tlačovku, neprišiel

Premiér Robert Fico sa so svojim vyhlásením pred kamery nepostavil.

Ramsaymu premiéra vyšla, slovenskí hokejisti zdolali v príprave Česko

Víťazstvo je dobré, ale vieme, že musíme hrať lepšie, priznal nový kouč Slovákov.

O 13. a 14. plate už nahlas hovorí aj Smer. Kto, kedy a ako ho dostane

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú ľuďom trináste a štrnáste platy.

Nemci chcú vymazať RegioJet z mapy, Jančura vykladá z autobusov sedačky

Zvýšená konkurencia na ceste môže znamenať spomalenie rozvoja železníc pre RegioJet.

Gašpar prikrýval Kočnerovho vyšetrovateľa

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

Kam vyraziť