Štvrtok, 27. júl, 2017 | Meniny má Božena
Pridajte si svoje mesto

Samospráva opäť zverejnila stovky osobných údajov

Z ružomberskej radnice opäť unikli citlivé osobné údaje. Pri príprave materiálov do mestského zastupiteľstva nevymazali rodné čísla a dátumy narodení.

Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Na ružomberskom mestskom úrade majú znova rovnaký problém ako pred približne dvoma rokmi. Radnica opäť zverejnila osobné údaje viacerých ľudí.

Koncom roka 2011 sa dostali na verejnosť dve predkladacie správy na rokovanie zastupiteľstva so všetkými chránenými údajmi. Referentka, ktorá mala ich spracovanie na starosti, dostala za to napomenutie.

Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení.

Jednoduchý krok a údaje sa ukážu

Poslanci pravidelne rokujú o predaji, nájme alebo výmene majetku medzi mestom a fyzickými osobami. Týka sa napríklad predaja nehnuteľností, ale sú tu aj ľudia, ktorí si chcú usporiadať svoje pozemky.

Od mesta potrebujú kúpiť často maličké parcely, na ktorých majú napríklad garáž alebo predzáhradku. V materiáloch, ktoré poslancom pripravuje právne oddelenie, je vždy napísané meno človeka, jeho adresa a občianstvo.

Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch nie je vidieť. Neznamená to ale, že dokument nemá v sebe túto informáciu uloženú. Stačí, aby si ktokoľvek prekopíroval text do bežného programu na prácu s textom a zmenil farbu písmen napríklad na čiernu. Citlivé údaje sa jednoduchým krokom ihneď ukážu.

Rodné čísla poslancov aj podnikateľov

Na internetovej stránke mesta sú zverejnené materiály, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva od roku 2011.

Dokumenty týkajúce sa nakladania s majetkom v sebe stále obsahujú informáciu o osobných údajoch ľudí, ktorí za posledné dva roky od mesta niečo kúpili či vymenili. Našli sme medzi nimi osobné údaje mestských poslancov, ale aj miestnych podnikateľov.

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj povedal, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. Ide však o veľké množstvo dokumentov.

„Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta.

Aj keď radnica na stránku mesta umiestňuje postupne opravené dokumenty, v priebehu dvoch rokov, čo boli na stránke zavesené, si ich stiahlo množstvo ľudí.

Počkajú na výsledky kontroly

Oslovili sme Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý prešetruje únik informácii z ružomberského mestského úradu. Chceli sme vedieť, aké sankcie mestu hrozia.

„Úrad sa predmetnou vecou zaoberá, preto sa k nej nebude bližšie vyjadrovať,“ dozvedeli sme sa od Lucie Kopnej, hovorkyne Úradu.

S prešetrovaním porušenia zákona o ochrane osobných údajov na mestskom úrade začali minulý týždeň. „Počkáme na výsledky kontroly a podľa nich sa zariadime," dodal Mataj.

Pôžičky vďaka ukradnutej identite

Rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia sú údaje, o ktoré majú vynaliezaví podvodníci veľký záujem.

Dnes je už vďaka moderným technológiám pomerne jednoduché vytvoriť si falošné doklady. Na ne si môžu potom zobrať z banky pôžičku, kúpiť auto na splátky, uzatvárať rôzne zmluvy, ubytovať sa v hoteli.

Spoločnosti následne pristúpia k vymáhaniu peňazí, no žiadať ich budú od reálneho človeka, ktorému ukradli identitu.


  1. Hlavu operujú bez toho, aby museli otvoriť lebku 3 356
  2. Pri Martinčeku plánuje operátor vysoký vysielač 267
  3. V Ľubochnianskej doline sa zranil lesný robotník 187
  4. Pod Mont Blancom spadol bývalý černovský kňaz 146
  5. Nákladný vlak zrazil muža 61
  6. Diaľničiari vypísali súťaž na rýchlostnú cestu pri Ružomberku 45
  7. Európsku ligu by si radi zahrali aj budúci rok 39
  8. Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov 30
  9. Skončil pod kolesami vlaku 23
  10. Ak chce mať vedec dobré výsledky, musí sa do svojej práce zaľúbiť 21

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Hlavu operujú bez toho, aby museli otvoriť lebku

Operácie hlavy sú vďaka modernému navigačnému systému bezpečnejšie a šetrnejšie.

Pri Martinčeku plánuje operátor vysoký vysielač

Domáci sa obávajú škodlivosti vysielača aj toho, že 40-metrov vysoký stožiar pokazí pohľad na obec.

V Ľubochnianskej doline sa zranil lesný robotník

Muža previezli vrtuľníkom do ružomberskej nemocnice.

Pod Mont Blancom spadol bývalý černovský kňaz

Medzi štyrmi zranenými duchovnými spod Mont Blancu je aj bývalý černovský pomocný kňaz a školský kaplán ružomberského gymnázia.

Nákladný vlak zrazil muža

Pravdepodobne šlo o samovraždu.

Blízke regióny

Národný park po slovensky. Najskôr asfalt, potom kola a hamburgery

Do Gaderskej doliny prúdi čoraz viac turistov. Zdá sa, že podnikavci chcú pre nich postaviť bufet v treťom pásme ochrany národného parku.

Kráska z Valče presadla na silnejšiu motorku

Talentovaná moto-krosárka Silvia Koričárová z Valče je po dvoch kolách pohára Slovenskej motocyklovej federácie na priebežnom treťom mieste.

FOTO: Donovaly otvárajú detský park, ktorý na Slovensku nemá obdobu

Počas leta sú Donovaly "hlavným mestom detí".

V Žiline sa na šesť dní zastaví unikátny Légiovlak

Posádka vlaku bude návštevníkov sprevádzať v dobových uniformách.

Kto pri Kunerade nastavil na chodníku pascu a prečo?

Niekto si zrejme dal námahu, aby vystrašil horských cyklistov.

Všetky správy

Prieskum Focus: súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa parlamentné voľby konali v júli, zvíťazil by Smer so ziskom 26,4 percenta hlasov.

Kto je údajný takáčovec Kudlička. Prvá fotka mafiánov pri víne s politikom

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

Spolupracuje aj s firmou Apple. Peniaze na výskum ale nedostal

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

Plavčan vysvetľoval eurofondy, z tlačovky utiekol

Minister školstva zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej chcel vysvetliť pochybné dotácie. Dovolil dve otázky pre televíziu a ušiel.

Košičan, obvinený z terorizmu, dostane tisícové odškodné

Odpálil bombu, za nezákonnú väzbu dostane od štátu 15 500 eur.

Kam vyraziť