Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov dostala radnica pokutu

Na verejnosť prenikli citlivé údaje o stovkách Ružomberčanov, radnica dostatočne neochránila ich rodné čísla a dátumy narodenia. Pochybenie prešetrovali úrady dvakrát.

Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva zverejňuje mestský úrad materiály na internetovej stránke.

Poslanci sa pravidelne zaoberajú kúpou, nájmom či prenájmom medzi mestom a súkromnými osobami. Z materiálov dostatočne neodstránili citlivé údaje ľudí, ktorí žiadali od mesta napríklad odkúpenie pozemkov pre záhrady alebo garáží.

Vážneho prešľapu sa radnica dopustila dvakrát. Prvý raz v roku 2011 sa to zaobišlo len s napomenutím. Vlani sa Úrad na ochranu osobných údajov zaoberal rozsiahlym pochybením. Vo všetkých materiáloch predkladaných do zastupiteľstva od roku 2012 do roku 2014 sa objavovali zverejnené rodné čísla, dátumy narodení. Celkovo šlo o stovky zverejnených osobných údajov.

Úrad zistil viacero
 ďalších pochybení

Ružomberská radnica dostala od Úradu na ochranu osobných údajov pokutu vo výške dvetisíc eur. Pochybení zistili viacero.

„Pokutu sme uložili za porušenie základných princípov spracúvania osobných údajov, zákazu zverejňovania všeobecne použiteľného identifikátora, teda rodného čísla, porušenie povinnosti viesť evidenciu informačných systémov,“ vymenoval Dávid Zubko z úradu. Radnica si podľa jeho slov nesplnila ďalšiu povinnosť, pretože neurčila zodpovednú osobu, ktorá by dohliadala na ochranu a bezpečnosť citlivých údajov.

Chcú, aby pokutu zaplatilo bývalé vedenie mesta

Ružomberskí občianski aktivisti na problémy internetovej stránky mesto upozorňovali niekoľkokrát. „Na mestský úrad začínajú prichádzať pokuty za nečinnosť minulého vedenia. Pokuta za zverejnenie osobných údajov nebola zatiaľ nikomu zosobnená, takže ju pravdepodobne zaplatí mestský úrad, teda poskladáme sa na ňu my, občania mesta,“ píšu aktivisti v otvorenom liste.

„Zdôrazňujeme, že pokuta nebola udelená za náhodné jednorazové pochybenie, ale za opakované porušovanie zákona a dlhodobé odkladanie nápravy protizákonného stavu. Neupozorňoval na ňu len Úrad na ochranu osobných údajov, ale všetkými dostupnými prostriedkami aj my.“

Považujú za neférové, aby sa za opakované chyby konkrétnych úradníkov skladali na pokutu obyvatelia mesta. Vyzývajú preto bývalé vedenie radnice, aby pokutu zaplatilo zo svojho a verejne sa ospravedlnili poškodeným ľuďom.

„Nezaväzuje ich k tomu žiadny zákon, no mohla by aspoň základná morálka a pocit zodpovednosti za výkon svojej funkcie a nakladanie s verejnými zdrojmi. V našom meste je nepochybne veľa možností, ako využiť dvetisíc eur lepšie a osožnejšie než platbou za lajdáctvo a dlhodobú nečinnosť konkrétnych pracovníkov,“ dodali.

Radnica určila 
zodpovedných ľudí

Prednosta mestského úradu Marián Šeršík vysvetlil, že mesto prijalo opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Museli upraviť všetky dosiaľ zverejnené materiály a zabezpečiť ich spracovanie v budúcnosti tak, aby sa v nich neobjavovali osobné údaje.

Ďalej mesto zaviedlo inštitút zodpovednej osoby. „Je to osoba poverená výkonom dohľadu nad spracovaním osobných údajov. Nemožno jej ale uložiť pokutu,“ povedal Šeršík. Pokutu dostane mesto, no od zodpovednej osoby môže žiadať náhradu škody.


  1. Voľby do VÚC 2017 Ružomberok: Zoznam kandidátov na poslancov 113
  2. Odsunutie dokončenia diaľnice je výsmechom do tváre Ružomberčanov 65
  3. Úspešného spisovateľa J. Kariku ocenili čitatelia 33
  4. L. Lúžna súpera opäť vysoko deklasovala, 27
  5. Mladí filmári zmapovali život Tadeusza Zasępu 27
  6. Šoféroval bez dokladov 27
  7. Pomáhali Tomášovi Akvinskému 25
  8. Po parkoviskách budujú pre turistov aj infocentrum 19
  9. Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku 18
  10. Študentská záhrada spríjemní centrum 16

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Voľby do VÚC 2017 Ružomberok: Zoznam kandidátov na poslancov

Do župy kandiduje 29 záujemcov o post poslanca. Krúžkovať budeme piatich.

Odsunutie dokončenia diaľnice je výsmechom do tváre Ružomberčanov

Výrazné predĺženie výstavby diaľničného úseku pri Ružomberku o ďalšie štyri roky považuje Ružomberská radnica za absurdné. Žiada vyvodenie personálnej zodpovednosti.

Úspešného spisovateľa J. Kariku ocenili čitatelia

Jozef Karika získal 
v literárnej súťaži cenu čitateľov. Vyslúžil si ju za svoj román Trhlina.

L. Lúžna súpera opäť vysoko deklasovala,

Horná časť je stále nabitá, prvé s piatym miestom delia štyri body.

Mladí filmári zmapovali život Tadeusza Zasępu

Pán rektor je názov nového filmu, ktorí natočili dvaja mladí filmári Matúš Demko a Jakub Krška.

Blízke regióny

Najkratšia lanovka v Československu

V archíve našich MY Liptovských novín sme narazili na peknú spomienku, jednosedačkovú lanovku, ktorá vozila turistov k Demänovskej jaskyni slobody.

Elán ďakuje Turčanom

Ďakujeme všetkým fanúšikom a celému Martinu za neopakovateľnú atmosféru... - odkázala po koncerte Turčanom skupina Elán.

Päť kandidátov na predsedu BBSK zadáva spoločne prieskum u dvoch agentúr

Piati kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí sa stretli už pri dvoch okrúhlych stoloch, dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici deklarovali

Na Ľadovni asi vyrástlo jediné konopné pole v Turci

​​​​​​​Zaujímavú raritu majú obyvatelia Ľadovne priamo pod svojimi oknami. Vyzerá to ako marihuana, vonia to tiež veľmi podobne, no z fajčenia tejto rastliny by ste asi pôžitok nemali.

Všetky správy

Dvesto pretekárov bojuje šesť a pol hodiny o titul a vždy vyhrá Sagan

Slovák má najviac víťazstiev, tituly zbiera ako na bežiacom páse a slávneho Merckxa mrzí, že si s ním nemohol zmerať sily, keď sám jazdil.

Matthews znovu prehral so Saganom. Som sklamaný, priznal

Austrálčan získal na majstrovstvách sveta druhú medailu za posledné tri roky.

Pozrite si záver MS z Bergenu, ktorý nebol v televízii

Zábery z helikoptéry ukazujú nástupy v posledných kilometroch aj to, ako skupina favoritov dostihla úniky.

Osobnosti reagujú na triumf Sagana: Jazdec z malej krajiny mení históriu

Slovenský jazdec ako prvý v histórii získal tri tituly na MS za sebou.

Kam vyraziť