Streda, 22. november, 2017 | Meniny má Cecília
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov dostala radnica pokutu

Na verejnosť prenikli citlivé údaje o stovkách Ružomberčanov, radnica dostatočne neochránila ich rodné čísla a dátumy narodenia. Pochybenie prešetrovali úrady dvakrát.

Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva zverejňuje mestský úrad materiály na internetovej stránke.

Poslanci sa pravidelne zaoberajú kúpou, nájmom či prenájmom medzi mestom a súkromnými osobami. Z materiálov dostatočne neodstránili citlivé údaje ľudí, ktorí žiadali od mesta napríklad odkúpenie pozemkov pre záhrady alebo garáží.

Vážneho prešľapu sa radnica dopustila dvakrát. Prvý raz v roku 2011 sa to zaobišlo len s napomenutím. Vlani sa Úrad na ochranu osobných údajov zaoberal rozsiahlym pochybením. Vo všetkých materiáloch predkladaných do zastupiteľstva od roku 2012 do roku 2014 sa objavovali zverejnené rodné čísla, dátumy narodení. Celkovo šlo o stovky zverejnených osobných údajov.

Úrad zistil viacero
 ďalších pochybení

Ružomberská radnica dostala od Úradu na ochranu osobných údajov pokutu vo výške dvetisíc eur. Pochybení zistili viacero.

„Pokutu sme uložili za porušenie základných princípov spracúvania osobných údajov, zákazu zverejňovania všeobecne použiteľného identifikátora, teda rodného čísla, porušenie povinnosti viesť evidenciu informačných systémov,“ vymenoval Dávid Zubko z úradu. Radnica si podľa jeho slov nesplnila ďalšiu povinnosť, pretože neurčila zodpovednú osobu, ktorá by dohliadala na ochranu a bezpečnosť citlivých údajov.

Chcú, aby pokutu zaplatilo bývalé vedenie mesta

Ružomberskí občianski aktivisti na problémy internetovej stránky mesto upozorňovali niekoľkokrát. „Na mestský úrad začínajú prichádzať pokuty za nečinnosť minulého vedenia. Pokuta za zverejnenie osobných údajov nebola zatiaľ nikomu zosobnená, takže ju pravdepodobne zaplatí mestský úrad, teda poskladáme sa na ňu my, občania mesta,“ píšu aktivisti v otvorenom liste.

„Zdôrazňujeme, že pokuta nebola udelená za náhodné jednorazové pochybenie, ale za opakované porušovanie zákona a dlhodobé odkladanie nápravy protizákonného stavu. Neupozorňoval na ňu len Úrad na ochranu osobných údajov, ale všetkými dostupnými prostriedkami aj my.“

Považujú za neférové, aby sa za opakované chyby konkrétnych úradníkov skladali na pokutu obyvatelia mesta. Vyzývajú preto bývalé vedenie radnice, aby pokutu zaplatilo zo svojho a verejne sa ospravedlnili poškodeným ľuďom.

„Nezaväzuje ich k tomu žiadny zákon, no mohla by aspoň základná morálka a pocit zodpovednosti za výkon svojej funkcie a nakladanie s verejnými zdrojmi. V našom meste je nepochybne veľa možností, ako využiť dvetisíc eur lepšie a osožnejšie než platbou za lajdáctvo a dlhodobú nečinnosť konkrétnych pracovníkov,“ dodali.

Radnica určila 
zodpovedných ľudí

Prednosta mestského úradu Marián Šeršík vysvetlil, že mesto prijalo opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Museli upraviť všetky dosiaľ zverejnené materiály a zabezpečiť ich spracovanie v budúcnosti tak, aby sa v nich neobjavovali osobné údaje.

Ďalej mesto zaviedlo inštitút zodpovednej osoby. „Je to osoba poverená výkonom dohľadu nad spracovaním osobných údajov. Nemožno jej ale uložiť pokutu,“ povedal Šeršík. Pokutu dostane mesto, no od zodpovednej osoby môže žiadať náhradu škody.


  1. Pred stanicou sa už za parkovanie platí 1 125
  2. Víťaz ankety LFZ bol aj top kanonierom 273
  3. Na stanici hrá z rozhlasu óda na pálenku alebo erotická pieseň 239
  4. Medailu z rúk britského princa si prebrala aj šikovná študentka Bianka z Likavky 178
  5. Liptov je srdcom slovenského skialpinizmu 88
  6. P. Kováčik: Diváci boli šiestou hráčkou 54
  7. Dokument Pán rektor mal premiéru v Ružomberku 41
  8. Čombor verí že, vyzbierajú dosť podpisov, aby sa mohlo stavať 23
  9. Správy o rušení nemocnice označilo vedenie za fámy 23
  10. Najlepšia budúca sestra 18

Najčítanejšie správy

Ružomberok

Pred stanicou sa už za parkovanie platí

Polícia zatiaľ pokuty nevyberá, vodičov bez parkovného lístka upozorní na nové pravidlá.

Víťaz ankety LFZ bol aj top kanonierom

Viackrát zdupľoval, že tento honor absolútne nečakal, no od klubov dostal najviac hlasov a tak zasadol na pomyslený trón najlepšieho futbalistu liptovskej prvej triedy.

Na stanici hrá z rozhlasu óda na pálenku alebo erotická pieseň

Pri čakaní na vlak si možno cestujúci na stanici ani neuvedomia, že každé hlásenie predchádza zvučka, ktorá vôbec nie je náhodná.

Medailu z rúk britského princa si prebrala aj šikovná študentka Bianka z Likavky

Šikovná študentka kvinty z ružomberského Gymnázia sv. Andreja sa úspešne zapojila do medzinárodného programu pre mladých.

Liptov je srdcom slovenského skialpinizmu

Kedysi tento šport robilo pár nadšencov no posledné zimy vyrážajú do okolitých hôr stovky skialpinistov. Liptov je bohatý aj na skvelých pretekárov a niekoľko ťažkých a krásnych pretekov.

Blízke regióny

D1 pri Žiline definitívne skončí v poli

Hoci si diaľničiari vybrali zhotoviteľa privádzača do Žiliny ešte pred štyrmi mesiacmi, dodnes nie je zmluva so stavebnou spoločnosťou podpísaná.

Takto sa čoskoro rozšíri martinské Campo di Martin

Do areálu nákupného strediska v martinských Košútoch pribudne nový objekt. Robotníci tam čoskoro postavia ďalšie centrum s desiatimi prevádzkami pre obchod a služby.

Bude kde míňať peniaze

Do areálu nákupného strediska Campo di Martin v Košútoch pribudne nový objekt. Stavia sa tam ďalšie centrum s desiatimi prevádzkami pre obchod a služby.

Nočná razia v okrese Brezno. Dôvodom boli tvrdé drogy

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v noci na juhu Slovenska aj v okrese Brezno.

Rozpačitá novinka na pošte. Nie každý ju prijal s nadšením

Niektorí ľudia reagujú  na nový vyvolávací systém podráždene, podľa Slovenskej pošty to naopak výrazne skvalitní služby.

Všetky správy

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

Záhadný rádioaktívny mrak prišiel z Uralu. Potvrdili to už aj Rusi

Úroveň rádioaktívneho znečistenia izotopom Ru-106 presiahla normu až tisícnásobne.

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

Súd pustil Ruska na slobodu, dostane elektronický náramok

Pavol Rusko už nie je v útekovej väzbe, ale zostane pod probačným dohľadom.

So psom sa dožijete vyššieho veku. Veda naznačuje, ktorú rasu si vybrať

Domáci miláčik môže motivovať ľudí, aby sa viac pohybovali a žili zdravšie.

Kam vyraziť